Veelgestelde vragen

Motorrijbewijs
Waar begint de proefles motorrijden?
De proefles begint op onze rijschool waar ook de simulator en alle motoren staan.
Het adres is Haarlemmerplein 41 in Amsterdam.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Wat moet ik meenemen naar een proefles motorijden?
In principe niets. Wij zijn namelijk een van de weinige rijscholen in Amsterdam waar je onze motorkleding kan gebruiken. Niet alleen een motorjas, maar gebruik van de hele uitrusting; van schoen tot helm.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Wat ga ik doen tijdens een proefles motorijden?
Een proefles op de motor duurt 2 uur. De eerste 30 minuten leren we je rustig schakelen op een simulator zodat je klaar bent om de weg op te gaan. Vervolgens krijg je 30 minuten uitleg over gevaarherkenning. De laatste 60 minuten gaan we met een echte motor de weg op en krijg je een gevoel voor motorrijden. Het programma wordt aangepast op het niveau van de leerling en kan dus afwijken.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Wat kan ik na afloop van een proefles motorrijden?
De doelstelling van de proefles is dat je zelfstandig op een motor door Amsterdam kan rijden. Dit doen we op een veilige manier door te beginnen op een simulator en een uitleg over gevaarherkenning. Daarna gaan we een uur op de motor de weg op.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Wat kost een proefles motorrijden?
De kosten voor een proefles motorrijden zijn €25,-. Als je een daarna een pakket bij ons aanschaft, krijg je de proefles gratis. Dit verrekenen we acheraf met de pakketprijs.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Hoelang is het theoriecertificaat geldig?
Het theoriecertificaat is na het behalen anderhalf jaar geldig.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Wat is een code 80 rijbewijs?

De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs.

Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte tweewielige motor (A1) en een middelzware tweewielige motor (A2).

De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware tweewielige motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.

Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.

Hoe zit het nou met de slagingspercentages?
Dit is er echt een voor de veelgestelde vragen. Er gaan heel wat verhalen rond over slagingspercentages van rijscholen. Wat is nou het werkelijke verhaal?
Feiten
  • De meeste leerlingen willen zo snel mogelijk examen doen.
  • De meeste rijscholen liegen op hun website keihard over hun slagingspercentage.
  • Rijscholen verdienen veel geld aan examens.
  • Het CBR verdient veel geld aan rijexamens.
Conclusie
Hierdoor krijg je de rare mix van partijen die graag examen willen doen, er word veel gelogen en bedrogen met uiteindelijk alleen maar verliezers. Want doordat iedereen gedreven is door leugens en geld, zullen er heel veel leerlingen zakken. En de mensen die slagen die hadden mazzel en kan je je afvragen of deze mensen überhaupt wel klaar waren voor deelname op de weg.
(Dit is een dure variant met dure herexamens en gevaarlijk en dus duur rijgedrag naderhand)
Als een leerling zakt dan is het nooit de schuld van de leerling. Maar altijd de schuld van de rijschool. Als een rijschool alles aan de leerling qua leerstof had overgebracht dan had de leerling heus wel geslaagd. Meestal is het wel de vraag heeft de leerling de rijschool de tijd gegeven alle leerstof over te brengen?
HET SLAGINGSPERCENTAGE STAAT VOOR HOEVEEL PROCENT VAN DE LEERSTOF IS OVERGEDRAGEN AAN DE LEERLING!!!
Dus heb je een rijschool met een slagingspercentage van 33% dan mag je er van uit gaan dat de leerlingen van die rijschool 33 procent van de informatie die beschikbaar is hebben geleerd.
Nu zal iedereen natuurlijk gelijk naar het CBR wijzen dat zij besluiten of iemand klaar is voor deelname in het verkeer. En dat het hun verantwoordelijkheid is om dit te checken. Helaas is dit niet het geval. Het CBR examen is een moment opname en van een examinator kan niet verwacht worden in 35 minuten te kunnen oordelen of een leerling klaar is voor zijn rijbewijs.
Bijvoorbeeld hoe reageert een leerling die met 120 km/u op een file inrijdt Hoe reageert een leerling op een ambulance in druk verkeer? Hoe steekt een leerling een kruispunt over tijdens een file? Herkent en weet een leerling wat de meest gevaarlijke ongevallen zijn, namelijk afdek ongevallen?
Dit is allemaal niet te controleren voor een examinator. Hierdoor komen nieuwe weggebruikers op de weg die onbewust onbekwaam zijn. Gewoonweg omdat niet alles gecheckt kon worden. (Wat het CBR wel moet doen is niet aan ons, maar examen doen met een VR bril op je neus als intake voor het echte examen zou een uitkomst zijn. Dit zou het CBR moeten kunnen aanbieden voor 39 euro en de wachttijden voor examens kunnen dan terug naar dagen in plaats van weken of, soms zelfs maanden).
Maar goed dit is natuurlijk toekomst muziek die waarschijnlijk ingehaald gaat worden door de zelfrijdende auto. Een project waar geld wel goed besteed word aan verkeers veiligheid.
Maar goed jij bent leerling. Wat moet je met al deze informatie? De sites van de rijscholen kan je niet vertrouwen. Zelf de ANWB zegt op zijn site dat 90% van de motor examens in een keer slaagt. Terwijl ze de 60% nog niet halen. Denk je eens in, op een motor door het verkeer rijden en 40% van de kennis die nodig is om te overleven niet bezitten!
Het CBR geeft de slagingspercentage van de rijscholen wel weer. Dit was vroeger een heel overzichtelijk schema. Tegenwoordig is dit schema onder druk van grote rijscholen onleesbaar en onwerkbaar geworden.
Wat nu?
Ik zou zeggen veel succes met het zoeken van een juiste rijschool. Wij geven voornamelijk motorrijles en daar zijn de slagingspercentages nog nooit onder de 90% procent geweest in de laatste 10 jaar. We laten je pas afrijden als je bewust bekwaam bent. En dus fouten van jezelf en anderen weet te herkennen. Het leven is al kort genoeg.
Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.
Wat is het verschil tussen het A, A1 en A2 motorrijbewijs?

A1 – Lichte motor

Met een A1-rijbewijs mag je een motorfiets rijden met maximaal 125 cc motorinhoud en maximaal 11 kW aan vermogen.

A2 – Middelzware motor

Met een A2-rijbewijs mag je rijden met een maximum vermogen van 35 kW.

A – Zware motor

Voor het A-rijbewijs geldt een onbeperkt vermogen. Je mag met alles rijden.

Leeftijd A1 rijbewijs

Het A-rijbewijs is aan leeftijd gebonden. Om het risico op jongere leeftijd te verkleinen zijn er bepaalde restricties op gelegd. Zo bedraagt de minimumleeftijd voor een rijles en het theorie-examen voor een lichte motor (A1) 17 jaar. Voor het praktijkexamen moet je 18 zijn.

Leeftijd A2 rijbewijs

Voor de middelzware motor (A2) mag je vanaf 19 jaar rijles nemen, mits je al in het bezit bent van het A1-rijbewijs. Zo niet, dan moet je zonder dit rijbewijs wachten totdat je 20 jaar oud bent. Heb je al een A1-rijbewijs, dan hoef je niet op nieuw theorie-examen af te leggen.

Leeftijd A rijbewijs

Het A-rijbewijs geldt voor motoren met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor rijles bedraagt 21 jaar. Er zijn verschillen wanneer je praktijkexamen mag doen voor het A-rijbewijs. Als je doorstroomt van het A2-rijbewijs naar een A-rijbewijs maar je bent nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2), dan hoef je niet opnieuw theorie te doen en mag je met 21 jaar praktijkexamen doen. Als doorstroomt en je bent minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2), dan hoef je ook geen theorie te doen en mag je met 22 jaar een praktijkexamen doen.

Proefles boeken? Boek hier gemakkelijk online je eerste proefles motorrijden.

Autorijbewijs
Wat kost een proefles autorijden?
De kosten voor een proefles autorijden zijn €29,-. Als je een daarna een pakket bij ons aanschaft, krijg je de proefles gratis. Dit verrekenen we acheraf met de pakketprijs. Boek direct je proefles via deze link.
Wat kan ik na afloop van een proefles autorijden?
De doelstelling van de proefles is dat je zelfstandig in een auto door Amsterdam kan rijden. Dit doen we op een veilige manier door een uitgebreide uitleg over de auto en gevaarherkenning. Daarna gaan we een 90 minuten de weg op.
Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met lesrijden?
Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met lesrijden. Vanaf je 16e levensjaar mag je theorie examen doen. Vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen.
Moet ik het eerst mijn theoriecertificaat hebben om te mogen lesrijden?
Nee, om te mogen lesrijden hoef je nog geen theoriecertificaat te hebben. Wel raden wij je aan om dit zo snel mogelijk te halen zodat je voorbereid de weg op gaat.
Hoelang is het theoriecertificaat geldig?
Het theoriecertificaat is na het behalen anderhalf jaar geldig.
Moet ik ook theorie doen voor het BE rijbewijs?
Voor het E achter je B rijbewijs, dus jouw aanhangenwagen rijbewijs, hoef je geen theorie te doen.
Hoe ziet mijn rijopleiding eruit?
Na kennis te hebben gemaakt zullen de eerste lessen op rustige wegen met weinig ander verkeer zijn. Doel is voertuigbediening en –beheersing. Daarna zullen we dit uitbreiden en zullen rondom Amsterdam gaan rijden. Naast eenvoudige verkeersopgaven komen dan de bijzondere manoeuvres ook vrij snel aanbod. Daarna komen de complexere oefeningen aan bod. Uiteindelijk zullen we de puntjes op de i gaan zetten en kan je opgaan voor het examen.
Wat is een 'eigen verklaring'?
Een EV is een formulier met vragen over jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Voor het rijbewijs moet je namelijk niet alleen rijvaardig zijn, maar ook medisch geschikt. Indien je alle vragen met nee kunt beantwoorden, kunnen wij de Eigen verklaring online indienen bij de aanvraag van je praktijkexamen. Het CBR zal de kosten hiervan van onze rekening courant afschrijven. Op het examen zal je in het bijzijn van de examinator een handtekening moeten plaatsen of alle vragen naar waarheid zijn beantwoordt. Indien je één of meer vragen met Ja beantwoordt, dan zul je een papieren Eigen Verklaring dienen aan te schaffen bij het gemeentehuis. Deze ingevulde EV dien je dan (met aantekening van een behandelend arts) op te sturen naar het CBR. Het CBR zal dan beoordelen of je geschikt bent voor het besturen voor een motorrijtuig of dat er nog een aanvullend onderzoek nodig is.